Майсторите са малко, чака се по половин година за най-добрите “Направи си

...
Майсторите са малко, чака се по половин година за най-добрите “Направи си
Коментари Харесай

Ремонтът на панелка излиза колкото цената й в края на социализма

Майсторите са малко, чака се по половин година за най-хубавите
“Направи си самичък ” се връща в бита на българина

Ремонтът на един приблизително огромен български апартамент сега излиза към 20 хиляди лв. – колкото струваше една панелка в края на соца и при започване на демокрацията, когато доста хора си купиха жилищата.

Както самите материали, по този начин и трудът на майсторите нарастнаха с към 50% за последните година – година и половина. А в случай че се считат цените отпреди пандемията, повишаването на процедура е двойно.

Майсторите пък са толкоз малко и толкоз заети, че от време на време за обикновен ремонт се чака по половин година, сподели инспекция на “24 часа ” из страната.

В София например е извънредно мъчно да се откри занаятчия за поправяне на мокро помещение за това лято. Най-ранните периоди са септември-октомври, и то без човек да се е пазарил въобще за цените.

В Ловеч от ден на ден хора избират сами да си вземат решение проблемите.

Дори когато нещата опрат до ремонт, хората се пробват сами да се оправят или най-малко благодарение на сръчни познати.

Някои се пробват и в лепенето на плочки в банята - къде сполучливо, къде не. Ако се употребява дипломиран служащ за лепене на елементарни фаянсови плочки, цената е сред 12 и 18 лв. за квадратен метър. Подът пък излиза по 10-12 лв. на кв. метър и това е най-тънката цена. Средно реденето на плочките за цялата баня излиза към 2 хиляди лв. единствено за положения труд.

Тези цени обаче са прекомерно условни и майсторите избират да не ги афишират тъкмо по този метод, а да огледат първо банята. Проблемът е, че доста неща зависят от самото помещение, да вземем за пример многото ъгли и скосявания изискват плочките да се режат

Теракотените и изключително гранитогресът се режат доста мъчно и услугата, естествено, се оскъпява.

Излиза, че ремонтът на мокрото помещение, което нормално е най-малкото в едно жилище, се оказва най-скъп.

Изработката на мебели също гълта много средства. Цените варират според от материала. Ако се употребява ПДЧ, една повърхност е 130 лв.. От значение е и дали е българска или гръцка. “Колкото коства материалът, толкоз взема и майсторът за направата - нещата са едно към едно ”, изяснява ловчалия, неотдавна правил сходна поръчка.

Николай, който е домоуправител в дребен блок, пък има различен проблем - ремонтът на покрива е станал неминуем. “Блокът ни е на 60 години, на 4 етажа с 8 семейства. Проблемът с изпочупените керемиди и течовете е от дълго време, във времето кърпежите бяха много, само че без цялостна корекция.

Затруднени сме в избора на оферта, защото на всяка крачка има налепени реклами на майстори на покриви.

Сега събираме по 100 лева на месец от домакинство, с цел да не ни се струпа голяма сума за заплащане през октомври, когато е плануван ремонтът ”, споделя Николай.

В Пловдив домашните поправки също се оказват все по-скъпи. Уж огромен град, само че дефицитът на майстори принуждава мнозина да ги отсрочват, до момента в който се освободят качествени експерти.

“Дадох 12 000 лв. за ремонта на банята, мокрото помещение и тоалетната. Изкъртихме всички плочки и поставихме нови, подмениха тръбите, боядисахме стените и монтирахме ново казанче ”, съобщи Петя Несторова от пловдивския квартал “Западен ”.

Тя живее в апартамент от 92 квадрата в блок, издигнат през 1985 година Това е първият повсеместен ремонт, който прави на тези пространства. Твърди, че е предходна по тънката цена, защото майсторите били от техния блок и се разбрали за по-евтини цени.

“Но слагането на плочки ми излезе въпреки всичко 80 лв. на квадратен метър. Повсеместно обаче взимат по 100 лв. и нагоре. Ако си купите по-големи плочки, става още по-скъпо, защото те би трябвало да се режат ”, добави Петя.

Именно плочкаджиите са най-търсени на пазара заради естеството на работата им. Хората избират да платят на майстори, а не да се занимават сами с тази работа, тъй като има огромна възможност още на първата година да се наложи да викат още веднъж експерти.

Бояджиите пък дефинират цената според на размера на помещението, което би трябвало да боядисат. Например за стая с величина 4 на 4 метра в един цвят желаят 100 лв..

Но зависи и от положението на стената – в случай че изпод има латекс и стената е била шпаклована, е елементарно и на ниска цена. Но в случай че не е, би трябвало да се смъкват примерно старите тапети и да се прави замазка, което е напълно обособена работа и коства пари.



Ремонтът на спалня или хол излиза по-евтино от банята, защото може да се откри по-евтин паркет да вземем за пример на цени от 25 до 30 лв. на квадратен метър, а балатумите костват от 7 до 15 лв..

Без да се изхвърля човек, може да ремонтира такава стая за не повече от 2000 лв.

Не са малко хората, които се хващат сами да си боядисат стаята, а викат майстори единствено за по-сложните работи.

С най-малко 20 на 100 са поскъпнали услугите на майсторите, които правят поправки на жилища в Кърджали и региона за последната година.

Между 4 и 5 лева излиза боядисването на квадратен метър стена. Три пъти по-скъпо излиза шпакловката. Замазката върви към 20 лв. на квадрат. За лепенето на фаянс или теракот се взема приблизително сред 25 и 30 лв. за квадратен метър. Майсторите вземат повече, в случай че плочките са по-скъпи. При ремонт на баня най-често се дава обща цена. Причината е, че в множеството случаи квадратурата е малко, само че пък работата е по-сложна.

Поне половината от решилите тази пролет да създадат повсеместен или непълен ремонт на жилището си врачани към този момент са се отказали да го вършат. Това сподели къса анкета по улиците на Враца, а всички се оплакват от неимоверно повишените цени. За мнозина те са спекулативни и не се дължат единствено на инфлацията.

Домашните майстори пък се оплакват, че поръчките към тях са се свили, макар че те не са желали доста повече пари за труда си спрямо предходната година по това време. Причината за свиването на пазара те виждат в внезапното повдигане на цените на строителните материали, металните произведения и други материали, нужни за ремонтите на жилища.

Във Враца притежателите на жилища, които желаят да им се сложи гранитогрес, ще се охарчат най-вече. Майсторите на тази скъпа услуга желаят по 40 лева на кв. м. Скъпо излиза и слагането на гипсокартон, шлифовката му и боядисването на стените, и тук цената е от 30 до 40 лева на кв. м.

Много нарастнаха и най-често правените поправки на водопроводната мрежа и електрическата апаратура. Само за слагането на едно вътрешно елтабло майсторите към този момент желаят към 200 лева, и то в случай че не се постанова след това да се разкриват проводници, които минават през стените и подовете. А един главен ремонт на жилище от 80-90 кв. м, който до неотдавна не струваше повече от 12 хиляди лв., в този момент излиза 20 000 лева

“Високите цени на строителните материали съвсем отхвърлиха хората от домашни поправки. Дано напролет и лятото обстановката се промени ”, коментират смолянски строители.

В града жестоко за лепене на фаянс и теракота майсторските надници са колкото костват самите материали. Ако плочките костват да вземем за пример 500 лева, толкоз вземат и майсторите, с цел да ги залепят. При подробен пазарлък квадратният метър върви сред 30 и 60 лева За дребни бани, които са към 5-6 квадратни метра повърхност, сделката не е на квадрат, а за цялото помещение.

При теракота цената се подвига с 10%, защото е по-твърд и по-труден за обработка. За лепене на облицовъчен камък по стени и подове цените са сходни. При тях за установяване на точната цена на квадратния метър зависи дали камъните са нарязани в вярна форма, или са в естествения си тип.

Гипсовата шпакловка е стигнала до 12 лева на квадрат. За боядисване с бял латекс домашните майстори желаят 5 лева на квадратен метър. Подова замазка до 5 сантиметра дебелина се прави против 20 лева на квадрат. При всеки сантиметър по-голяма дебелина цената скача с 2 лв.. Стенната мазилка е на цена 18 лева за кв. м.

Гипс, цимент, плочки двойно по-скъпи от 2019-а

Основните материали, които се употребяват при домашните поправки, сега костват двойно по-скъпо спрямо времето отпреди пандемията.

Торба с 25 кг портланд цимент да вземем за пример сега е сред 8 и 10 лева по магазините, а преди пандемията беше по 5-6 лева Някои типове бързо втвърдяващ се цимент костват и над 12 лева

При фаянсовите и теракотените плочки повишаването не е чак толкоз фрапантно, само че това е единствено на пръв взор, тъй като разнообразието е прекомерно огромно.

При промоции по магазините за домашни майстори може да се намерят и доста евтини плочки, въпреки че качеството им е въпрос на преценка.

Дървеният материал обаче нарастна доста, а и се намира мъчно, също по този начин и металните профили.

Техните цени започнаха да се покачват още през 2021 година, а откакто стартира войната в Украйна, имаше месеци, в които изчезнаха от магазините. Според Национален статистически институт за последните 12 месеца междинното повишаване на строителните материали е 15%. Вдигането на цените стартира да се успокоява едвам в последно време, само че преди този момент при тях към този момент се беше натрупала доста висока инфлация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР